SI SI EN DE

NITROX Diver

Najnovejše orodje, ki ga potapljači v zadnjem času uporabljajo za podaljšanje časa potopa, je uporaba dihalnih mešanic. Prva od njih je NITROX (imenovana tudi ENRICHED AIR, SAFE AIR in podobno).

Razvoj potapljanja je v veliki meri povezan z našo željo po daljšem bivanju pod vodo. Potapljaške obleke so toplejše in udobnejše, jeklenke vsebujejo več zraka. Čedalje pomembnejša omejitev je dekompresija oz. nedekompresijski limiti. Običajen del opreme je postal potapljaški računalnik, ki spremlja dejanski profil potopa in nam izračuna optimalno dekompresijo. Kljub temu še vedno nismo zadovoljni! Pod vodo želimo ostati še dlje in delati manj dekompresije. Najnovejše orodje, ki ga potapljači v zadnjem času uporabljajo za podaljšanje časa potopa je uporaba dihalnih mešanic. Prva od njih je NITROX (imenovana tudi ENRICHED AIR, SAFE AIR in podobno).

NITROX je mešanica dušika in kisika, kjer je kisika več kot v zraku, običajno med 21% in 50%. Ker z NITROX-om kot dihalno mešanico telo absorbira manj dušika, lahko pod vodo ostanemo dalj časa brez dekompresije. Največ prednosti nam nudi na globinah od 15m do 30m, še posebej, če se potapljamo na terenu, ki ne omogoča večnivojskih potopov (npr. potopljene ladje). Lahko ga uporabimo tudi do približno 50 metrov in pa za boljšo dekompresijo pri tehničnem dekompresijskem potapljanju. Sedaj imamo na tržišču tudi NITROX potapljaške računalnike, ki združujejo prednost večnivojskega potapljanja in NITROX-a.

Teoretični del tečaja:

Zgodovina uporabe obogatenega zraka,
Vplivi obogatenega zraka na potapljača,
Matematični izračuni,
Toksičnost kisika,
Mešanice,
Potrebna oprema.

Praktični del tečaja:

Dihalne mešanice,
Načrtovanje potopa z mešanico,
2 potopa z različnimi mešanicami.

Pogoji pristopa k tečaju:

Uspešno opravljen tečaj AOWD/Junior AOWD,
Minimalna starost za tečaj NITROX DIVER je15 let.

Kaj potrebujem za tečaj:

Željo po znanju naprednega potapljanja,
Dobro voljo,
Kopalke in brisačo,
Lastno opremo.

Kje se lahko potapljam po uspešno opravljenem tečaju NITROX DIVER:

V vseh rekah, jezerih in svetovnih morjih v paru s potapljačem in primerno mešanico.

CENA:  150,00 Eur/člani in 160,00 Eur/nečlani potapljaškega društva FEEL DEEP, tečajnik plača sam usluge potapljaškega centra (uporaba centra in polnjenje jeklenk).

Prijavnica - NITROX Diver

CAPTCHA Image

Informacije

Za vse dodatne informacije v zvezi s potapljaškimi tečaji nas lahko kontaktirate preko elektronske pošte diving@feeldeep.si ali preko telefona 041/761-295 (Thomas)

PSS potapljaški tečaji

Potapljaško društvo Feel Deep vam ponuja tečaje po šoli potapljanja PSS – Professional Scuba Schools, ki danes velja kot ena najboljših potapljaških šol in deluje na vseh področjih potapljaških dejavnosti. Pod svojim okriljem združuje izobraževanje potapljačev v vseh zvrsteh potapljanja, od apnee, rekreativnega, tehničnega in profesionalnega potapljanja ter emergency. V našem društvu se lahko prijavite za naslednje potapljaške tečaje:

- OWD/Junior OWD (Open Water Diver)
- AOWD/Junior AOWD (Advanced Open Water Diver)
- NITROX Diver
- Dry Suit Diver
- Deep Diver
- Rescue diver
- Divemaster
- Osvežitveni tečaj

PSS ima certifikat RSTC, ki zagotavlja kakovost in ekvivalentnost potapljaških tečajev. Več o strukturi izobraževanja in šoli PSS najdete na naslovu www.pssworldwide.org.